Engetsu Bottom Ship - Amatör Balıkçılık Ve Balık Dostları Platformu
Amatör Balıkçılık Ve Balık Dostları Platformu
Amatör Balıkçının Açılış Sayfası "Amatör Balıkçılık Ve Balık Dostları Platformu" na Hoşgeldiniz.. Forumun Tüm Özelliklerinden Yararlanmak İçin Lütfen Üye Olunuz..
Kullanıcı ismi
Şifreniz

Engetsu Bottom Ship

Kendin Yap - Do It Yourself (DIY)

Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Engetsu Bottom Ship
Konudaki Cevap Sayısı
14
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler

Görüntülenme Sayısı
1196

Seçenekler
23.08.11, 09:46   #1
Cenk Bayraktar

Kıdemli Dostumuz

Cenk Bayraktar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
124
Engetsu Bottom Ship

Engetsu Bottom Ship uygulaması için kendi yaptığım takım ile ilgili ayrıntıları paylaşmak isterim.

Daha önce de bazı konularda belirttiğim gibi , Engetsu jig sahteye verilen isim olmala birlikte , bottom sahte yem ve kurşunun her ikisininde beraber bulunması anlamında kullanılmıştır.

Ship ise sahteye gereken aksiyonun verilmesi için kullanılan ağırlığa verilen isimdir.

Bu takımda hologramlı kurşun yerine daha hafif bir yapıya sahip olan 14gr. lık hologramlı pilker sahte kullanmayı tercih ettim.

Akıntının az olduğu 7-25 mt arasında derinliklerde verim alınabileceğine inandığım bir takım yapmaya çalıştım , tabiki eldeki malzemeler ile. . .

Malzemeler olarak ;

14 gr hologramlı pilker

2 adet eagle claw çentikli , çapraz halka başlı nikel iğne 4 numara

0.30 MM braid örgü misina

Fosforlu ahtopot sahte yem

fosforlu 1 adet boncuk

Öncelikle iğnelerden birini halkalı çağraz iğnemize bağlıyoruz , düğüm çeşitlerinden sıkı bir düğüm atmanızı tavsiye ederim. balığı kafa darbeleriyle çözülmesi zor olan bir düğüm işimizi görecektir. Basit bir düğüm ise takımın sağlıksız olması anlamına gelir.

örgü misinanın bir ucu boş olup diğer ucunda iğne olduğuna göre , boş olan ucunda bir iğne geçiriyoruz , ben garanti olsun ufak yorgan iğnesi kullandım .

iğneyi misinaya geçirdikten sonra ahtapotun alt kısmından baş kısmına doğru içinde geçiriyoruz , iğne baş kısmında çıkıyor , ahtapotun başı kısmında misina U şeklini alıyor , bu iğneyi bu sefer ters yönde geri geçirip , misinanın boş olan tarafında çıkarıyoruz , fakat iğneyi ilk delikten geçirmelisiniz ki girdiği gibi çıksın , eğer farklı bir yerden geçirirseniz dikmiş oluyorsunuz Aman dikkat !...

Daha sonra ahtapotun alt kısmındaki boş uca geri kalan iğnemizi bağlıyoruz.

Son olarak U şeklindeki ahtapotun baş kısmındaki misinaya fosforlu boncuğu geçiriyoruz. Takımın zor kısmı bu hali alıyor.

Son olarak ağırlığın bir ucundan U şeklindeki misinayı geçirip kendi içerisinde ters çeviriyoruz. Ve takımımız hazır

Bu takımı ağırlığı yada sahteyi değiştirerek çeşitli kombinasyonlarda deneyebilirsiniz.

Bu takımda , hafif jigler ve ağırlıklardan öte , iğnelerin ve örgü misinanın sağlam olması gerekmekte , balık kafa atmaya başladığında düğümlerin açılmaması ya da dişli balıkların örgü misinayı kesmemesi için biraz kalın kullanmakta fayda var diye düşünüyorum.

Engetsu bottom ship yapımında , örgü misinanın en az 0.25 mm olmasını öneririm , zaten balon balığı denk gelirse , ne taksanız takın , takım gidecektir.

ahtapot sahtenin daha sağlıklı bir hareket yapabilmesi için ise ahtapotun baş kısmındaki boşluğa denk gelebilecek bir sünger , mantar takabilirsiniz. ufak boyutlarda keseceğimiz bu tip batmayan malzemeleri misinadan geçirerek ahtapotun baş kısmına taktığımızda , dibe batan kurşunun arkasında yukarıda kalmasını sağlayacak , akıntı var ise salınımını kolaylaştıracaktır.

Takım hazırlandıktan sonra , ana beden ucunda 4 numara ( sarı yada nikel farketmez ) normal fırdöndü , fırdöndü arkasından en az 1 kulaç olmak şartıyla leader shock misina bundan sonra ise engetse sahteyi takmanızı öneririm .

Leader misinanınızın %100 Flourocarbon olmasını tavsiye ederim ki , saydamlığı sayesinde daha az görünür olsun. 0.41 mm yozuri mirage biraz pahalı olmasına rağmen bana göre fevkalade bir flourocarbon misinadır. leader misina ile engetse takım arasına herhangi bir malzeme takmınızı önermemekteyim. Zira hem takımın bineceği yük farklı şekilde dağılacak , hemde sürütünme artışı olacaktır. Leader misinayı direkt engetsu sahtenin ağırlığına takmanızı önderirim.

Hepinize rastgelsin

Sevgi ve Saygılarımla
Cenk Bayraktar

Cenk 1980 İzmir

"Ben lafa bakarım, laf mı diye... Sonra söyleyene bakarım adam mı diye."
Cenk Bayraktar isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
23.08.11, 10:02   #2
ik35

Kıdemli Dostumuz

ik35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
254

Eline sağlık güzel paylaşım olmuş.

İbrahim kundak
İzmir
1968
A Rh(+)
ASOBDER
ik35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
23.08.11, 10:04   #3
deringuc

Moderatör

deringuc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
57

Paylaşım için teşekkürler..

Bu tür çalışmalar ben gibi amatörleri çok keyiflendiriyor..
Yerel imkanlarla üretmek ve kullanmak, hele bir de model üzerine eklemeler yapabilmek harika olmalı..

Ellerinize sağlık..

Ömer Efe
1973 Mersin
deringuc isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
23.08.11, 10:16   #4
NOGAY

Dostumuz

NOGAY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
6

Teşekkürler.

İbrahim Özdemir
İskenderun 1965
NOGAY isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
23.08.11, 22:50   #5
mceyhun35

Yeni Dostumuz

mceyhun35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
2

İş yaparmı? Deneyen var mı?

Ceyhun

1970

Hatay
mceyhun35 isimli Üye şuanda  online konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
29.08.11, 12:22   #6
Cenk Bayraktar

Kıdemli Dostumuz

Konu Sayısı
124

28-08-2011 Pazar günü test etme fırsatım oldu , izlediğim kadarıyla , herhangi bir olumsuzluk gömedim , 14 gr pilker in arkasında son derece düzenli gelen bir ahtapotu izlemek son derece keyifliydi . özellikle su üstünde gelirken , 15 cm lik zargana yavrularının sahteyi takip etmesi ve dikkatlerini çekmesi ayrı bir keyifti , at-çek yaptığım süre içerisinde hiç bir zaman dönerek yada dengesiz bir şekilde gelmedi , bence son derece düzgün olmuş , elime sağlık . . .

Artık gönül rahatlığı ile yapıp denemenizi tavsiye edebilirim.

Cenk 1980 İzmir

Cenk Bayraktar isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
29.09.11, 09:25   #7
Cenk Bayraktar

Kıdemli Dostumuz

Konu Sayısı
124

Alıntı:
ik35´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Eline sağlık güzel paylaşım olmuş.
Teşekkürler İbrahim abi. Ne zaman çıkıyoruz Mırmır 'a ?

Cenk 1980 İzmir

13.12.11, 15:09   #8
nicholai hel

Yeni Dostumuz

nicholai hel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
1

Paylaşım için teşekkürler, güzel bir çalışma olmuş.
Merak ettiğim bir iki nokta var.
Bu şekilde pilkere bağlanan ahtapotta boncuğun bir fonksiyonelliği var mı, yoksa sadece görsel cazibe için mi kullandınız?

İpin biraz daha kısaltılmasıyla ilk iğne ahtapotun kafasına yaklaşsa, ikinci iğne de şu anki pozisyonundan biraz daha yukarıda, kolların arasında kalsa avcılığı artar diye düşünüyorum. Katılır mısınız yoksa özellikle bu şekilde uzun durup aksiyon sırasında fazlaca salınım yapması, yeme atlamayan ama merak ederek gelip dokunan avcıları da çarpmayı mı hedef almaktadır?

Bir de kullandığınız malzemelerin farklı boyları mevcut olması ve etrafta ölçek kabul edilebilecek birşey olmaması nedeniyle gerçek boyları tam anlaşılmıyor. Örneğin sanırım ben ahtapotun boyunu biraz iri algılıyorum. Eğer standart 8-10 cm'lik bir ahtapotsa zaten hedef avcı komple alacaktır bunu ve iğnelerin yeri, ipin uzunluğu çok da önemli olmaz.
Ahtapotun ve pilkerin boy ölçülerini yazar mısınız, daha iyi canlandıralım?

Elinize sağlık. Rastgele...

Aykut A.
Antalya 1983
nicholai hel isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
19.12.11, 10:51   #9
Cenk Bayraktar

Kıdemli Dostumuz

Konu Sayısı
124

Alıntı:
nicholai hel´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Paylaşım için teşekkürler, güzel bir çalışma olmuş.
Merak ettiğim bir iki nokta var.
Bu şekilde pilkere bağlanan ahtapotta boncuğun bir fonksiyonelliği var mı, yoksa sadece görsel cazibe için mi kullandınız?

İpin biraz daha kısaltılmasıyla ilk iğne ahtapotun kafasına yaklaşsa, ikinci iğne de şu anki pozisyonundan biraz daha yukarıda, kolların arasında kalsa avcılığı artar diye düşünüyorum. Katılır mısınız yoksa özellikle bu şekilde uzun durup aksiyon sırasında fazlaca salınım yapması, yeme atlamayan ama merak ederek gelip dokunan avcıları da çarpmayı mı hedef almaktadır?

Bir de kullandığınız malzemelerin farklı boyları mevcut olması ve etrafta ölçek kabul edilebilecek birşey olmaması nedeniyle gerçek boyları tam anlaşılmıyor. Örneğin sanırım ben ahtapotun boyunu biraz iri algılıyorum. Eğer standart 8-10 cm'lik bir ahtapotsa zaten hedef avcı komple alacaktır bunu ve iğnelerin yeri, ipin uzunluğu çok da önemli olmaz.
Ahtapotun ve pilkerin boy ölçülerini yazar mısınız, daha iyi canlandıralım?

Elinize sağlık. Rastgele...
Teşekkürler ; görsel cazibe desek daha b ir yerinde olur sanırım

Kendi yaptığınız takımda inanın bu tip bir ayarlam ayı yapmak zor , ama düşünceniz doğrudur , uzun yada kısa farlı şekilde av verime vermekte olmasına karşın , hedef balığın yeme atlama şekline göre ayarlanması daha iyi olur kanaatindeyim , her iki şekilde de av yapılması mümkün.

Örneğin su üstündeki zargana ahtapotun arkasından gelmekte , yandan bir vuruş yaptığını görmedim , fakat Levreğin , sahteye yandan saldırdığı aşikardır.

Son olarak ahtapot bahsettiğiniz ölçülerde Pilker ise 7 cm ve 14 gr gelmektedir.

Cenk 1980 İzmir

23.12.11, 16:21   #10
nicholai hel

Yeni Dostumuz

nicholai hel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
1

Teşekkürler. Ölçüler olunca daha net canlandı.

Denedikçe tecrübelerinizi paylaşmaya devam ederseniz sevinirim.
Rastgele...

Aykut A.
Antalya 1983
nicholai hel isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla