Avlanılan Balığı Sonlandırma / Söndürme - Amatör Balıkçılık Ve Balık Dostları Platformu
Amatör Balıkçılık Ve Balık Dostları Platformu
Amatör Balıkçının Açılış Sayfası "Amatör Balıkçılık Ve Balık Dostları Platformu" na Hoşgeldiniz.. Forumun Tüm Özelliklerinden Yararlanmak İçin Lütfen Üye Olunuz..
Kullanıcı ismi
Şifreniz
Geri git   Amatör Balıkçılık Ve Balık Dostları Platformu > EKİPMANLAR > Genel Bilgiler

Avlanılan Balığı Sonlandırma / Söndürme

Genel Bilgiler

Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Konudaki Cevap Sayısı
5
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler

Görüntülenme Sayısı
469

Seçenekler
18.11.11, 17:28   #1
deringuc

Moderatör

deringuc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
57

değerli balık dostları..

kimi av raporlarında karşılaştığımız bir tabir var; balığı sonlandırmak.. bazen bu tabir 'balığı söndürmek' olarak da çıkıyor karşımıza..

son olarak Bahadır Sarıca Üstadım'ın At-Çek Levrek Avı / Paşa Çağırdı konusunda da yer alan bir tabirdi bu..

Alıntı:
Bahadır Sarıca´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Levreği solungaçlarındaki ana arteri keserek hemen sonlandırdım.
Levreğin yakalanmasıyla beraber; hem balığı hızlıca sonlandırmak, hem de lezzetini arttırmak(laktik asit salgılamasını önlemek) için, solungaçlarındaki ana arteri keserek, kanını akıtmanızı öneririm.
Lezzet gerçekten farklı.

değerli bir üstadım, bu tabiri, uygulanışını ve gerekliliğini bir başlık altında incelememizin yerinde olacağı önerisini iletti, sağolsun..
çok haklıydı; bu uygulama sayesinde hem avımıza eziyet çektirmemiş olacak hem de lezzetini koruyabilecektik..

müsaadenizle konuyu ben açtım, ilk soruyu da ben sorayım.. uygulamalar konusunda bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlarımız da fikirlerini bizlerle paylaşsınlar..

örneğin;

Ömer Efe
1973 Mersin
deringuc isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
Reklam Alanı
18.11.11, 22:29   #2
Yakup Erdem

Yeni Dostumuz

Yakup Erdem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
2

Bu konuda 10 yılı aşkındır pek çok yerde pek çok yazı yazdık.

Her amatörün ilk bilmesi gereken; kovada, pet şişede, leva delikleri kapalı livarda vs. ölen balıkta et kalitesi düşük olur.
Hızlı bayatlar, balık salyaya döner. Sebebi ATP sentezidir.

Balık ya ağ livarda tutulur, ya tekne livarında ikili leva sistemi olmalıdır, ya da hızlıca söndürülüp ulaşılabilen en serin ortamda muhafaza edilir.

Çoğu balıkta kan akıtma illaki gerekmez, ama uskumru-ton ailesi, lambuka, istavrit-kral balığı ailesi iri üyeleri ve tüm kıkırdaklı balıklarda (köpekbalığı ve vatozlar) kan akıtmak neredeyse zorunluluktur.

Kan akıtmada canlıyken kuyruk kesme uygulansa da görsel etik gereği boğaz altındaki üçgen bölümden bıçakla girip, kanırmak şeklinde uygulama daha doğrudur.
Kan akıtma gerektirmeyen türlerde tepeden giriş daha etkilidir.

Kalp ve beynin konumu türe göre az-çok değiştiğinden, kesi için türün tanınması gerekir.

Yakup Erdem isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
19.11.11, 12:42   #3
mohikan

Yeni Dostumuz

mohikan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
8

Alabalık tesislerinde görmüşdüm balığı havuzdan yakalayıp kafasının üstüne sopayla vurup balığı anında öldürüyorlardı. Amaç balığın acı çekmesini önlemekse bana daha kolay geldi. Fakat denemedim . Bir keresinde palamut tutmuşdum orada tutan arkadaşlardan gördüm balığın boğazını kesiyorlardı sorduğumda böyle daha lezzetli oluyor fakat sadece kanlı balıklarda kes diye ikaz ettiler. Bende balığın solungaçının alt kısmından kesdim (kafasını değil) balıkdan oldukça fazla kan aktı ve bana daha fazla açı çekiyormuş gibi geldi belkide ben yanlış yaptım.

Serhat AKYÜZ
01.01.1975
0 Rh(+)
mohikan isimli Üye şuanda  online konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
20.11.11, 01:00   #4
Kulek Reis

Yönetim

Kulek Reis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
150

Palamut oltaya yakalandığından 30 saniye sonra hayata küser.

H.Hüseyin Külek
1946-İstanbul-Ataköy-(A rh-)
Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler

Kulek Reis isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
20.11.11, 09:14   #5
N@mık

Kıdemli Dostumuz

N@mık - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
193

Alıntı:
Kulek Reis´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Palamut oltaya yakalandığından 30 saniye sonra hayata küser.

Önce bir Azer Bülbül numarası yapar ama

vakit tamam "seni terk ediyorum"
bütün alışkanlıklardan öteye
yorumsuz bir hayatı seçiyorum
doymadım inan, kanmadım sevgiye..

15 Safer-1390 Doğu Akdeniz
N@mık isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla
30.11.11, 23:52   #6
kengin

Dostumuz

kengin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konu Sayısı
7

yakup hocanın anlatımına ek olarak şunları söyleyebiliriz:
Balıkların kalbinde bir kulakçık ve bir karıncık bulunur. Damarlarında kirli kan ile temiz kan karışmadan dolaşır. Kalpte ise her zaman kirli kan bulunur.
Solungaçlarında temizlenen kan tekrar kalbe dönmeden vücuda pompalandığı için, küçük kan dolaşımları yoktur. Vücutta ise sürekli temiz kan dolaşır.

kirli kanı solungaçlara tek bir atar damar pompalar.kirli kan solungaçlarda temizlenerek vücuda yayılır.
kirli kanın giriş yeri solungaçların alt kısmıdır.yakalandığı gibi solungaçların alt kısmı kesilirse,kalp çalıştığı sürece kirli kanı pompalamaya ( dışarı atmaya ) devam eder.
özellikle torik,orkinos,kılıç türü büyük balıklarda kanın boşaltılması lezzet farkı yaratır.ayrıca kanı boşaltılmadan dolapta bekletilen orkinos türü balıkların etinde kararma olur,zaten tadsız olan orkinosun berbat bir tadı olur.
sonuç:yakalandığı gibi solungaçların alt kısmının kesilmesi yeterlidir.
herkeze rastgelsin.

kamil engin
1975
samsun

kengin isimli Üye şimdilik offline konumundadır Balıkdostları Facebook Sayfası Alıntı ile Cevapla