Orijinalini görmek için tıklayınız : Ceza yememek icin
Selam arkadaslar
Başımızdan geçen bir olayı sizinde başınıza gelmesin diye sizlerle paylaşmak istedim. 1 Ay kadar önce Çanakkale sivrice-Sokakağzı bölgesinde 3 arkadaş tanıdığımız bir balıkçı abimiz ve onun teknesiyle balığa çıktık. Daha yeni avlanmaya başlamışken, sahil güvenliğe bağlı bir hücumbot yakınımıza demirledi. Hücumbottan inen bir zodiak bot bize yanaştı ve evraklarımızı kontrol etti. Hepimizinde amatör balıkçı kağıtlarımız vardı. Ancak balığa çıktığımız abimizin teknesi ticari bir tekne imiş. Ve bizim bu teknede bulunabilmemiz için sarı kağıt diye tabir edilen "Su ürünleri ruhsat tezkeresi" ne sahip olmamız gerekiyormuş. Bu evrak da bizde olmadığı için - bütün yakarışlarımıza rağmen - kişi başı 360 TL ceza yemekten kurtulamadık. Yanlış anlamadınız, teknede bulunan 3 arkadaş kişi başı 360 TL. Allahtan kayık sahibi balıkçı abimize ceza kesilmedi.
Bizim gibi amatör balıkçı arkadaşlarımızın bu cezayı yememesi için bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.
Bu arada sarı kağıdınızı da bulunduğunuz il veya ilçedeki Tarım ve köyişleri müdülüğüne sadece 35 TL ve nüfuz cüzdanınızın fotokopisi ile müracat ederek yarım gün içinde alabilirsiniz.
bu konu son zamanlarda çok başageliyor
hassa bir konu hatırlatma için teşekkürler:)
zordurumda kalmamak için bu belgeyi herkesin alması gerekli;)
necmifidan
27.04.10, 13:10
Bunun böyle olduğunu kimse bilmiyodu hatırlatmanız iyi oldu..Teşekkürler.:)
Kesilen ceza tamamen ticari teknenin evrak eksikliği,cezanın tekne sahibi veya kaptanı na kesilmesi gerekirken neden herkese de kesilmiş buna bir anlam veremedim. bu tamamen haksız ceza,itiraz etme hakkınız vardır.Tek ceza kaptana kesilir sizlerde ortaklaşa ödersiniz.
Ayrıca herkesde de amatör balıkcı belgesi bulunması şart değil, sirkülerde böyle bir şart yoktur.
Su ürünleri ruhsat tezkeresi yoksa,ticari bir tekne kiralıyarak balığa çıkılamaz diye bir sonuç çıkmıyormu?
olan oltaci amator balıkcıya mı oldu yani yahu gulesim geldi ..peki ya dinamitciler trolculer gece dalıcıları yasak avın hernevisini deneyen********?
superr.. superr..
Su ürünleri ruhsat tezkeresi yoksa,ticari bir tekne kiralıyarak balığa çıkılamaz diye bir sonuç çıkmıyormu?
Aynen öyleymiş. Zodıak bottaki uzman çavuş un dediğine göre ,eğer ticari olmayan herhangi bir amatör teknede olsak ceza yemiyecekmişiz ..
Kesilen ceza tamamen ticari teknenin evrak eksikliği,cezanın tekne sahibi veya kaptanı na kesilmesi gerekirken neden herkese de kesilmiş buna bir anlam veremedim. bu tamamen haksız ceza,itiraz etme hakkınız vardır.Tek ceza kaptana kesilir sizlerde ortaklaşa ödersiniz.
Ayrıca herkesde de amatör balıkcı belgesi bulunması şart değil, sirkülerde böyle bir şart yoktur.
ticari teknede amatör balık avı yapamazsınız. buradaki mesele şu. gerekli evrakları olmadan ticari balıkçılık yaptıkları için ceza kesiliyor. yani kaptana değil kişiye kesilen bir ceza. biz amatörüz dedinmi ozaman bu teknede ne işin var derler. biz ticari balıkçıyız dedinmi ozaman belgen nerde yani cezada sorun yok. yasal.
tam olarak böyle olduğu çok kereler tartışıldı. eğer balığa çıktığınız tekneler profesyonelse sizde sarı kağıt denilen belgeyle binebilirsiniz. ya da tekneler özel tekneye dönüşecek. antalyada böyle oldu bir grup tekneci keyifçi götürmek için tekneleri özel tekneye dönüştürdü. artık onlar ağ paragat vb .bulunduramıyor. diğerleride keyifçi götüremiyor.
tekne ile avlanan her amatör balıkçıda mutlaka "amatör avlanma belgesi"olmak zorundadır.bununla beraber ticari tekne ile avlanmak "sarı kağıt" yani gemi adamı kağıdı gerektirir.teknenin ticari olması ve avlanan arkadaşlarda gemi adamı kağıdı olmaması sebebiyle ceza kesilmiş.son zamanlarda aldığım 6 mt lik ahşap tekne itibari ile bu konularda yaptığım araştırmalar sonucunda bu bilgileri paylaşmak istedim.saygılar..
Vallaha ben de şaşırdım bu cezaya;hayret bişiy.Demekki daha çok bilmediklerimiz varış.
balıkçınınbiri
27.04.10, 17:53
bilgilendirme için teşekkürler ama sarı kağıdı çıkartmak için 6 fotoğraf ikametgah istemiyorlar mı?
bilgilendirme için teşekkürler ama sarı kağıdı çıkartmak için 6 fotoğraf ikametgah istemiyorlar mı?
istenenler aşağıdaki gibi
GERÇEK KİŞİLER İÇİN SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERESİ
Gerçek Kişiler İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi Alınması için :
1- Dilekçe
2- Nüfus Cüzdan Sureti
3- Resim(1adet)
4- T.C.Kimlik Numarası
5- Döner Sermayeden Boş Ruhsat Teskeresi
Gerçek Kişiler İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi Vize İşlemi için :
1- Dilekçe
2- En yakın Su Ürünleri Kooperatifinden Alınan İstihsal Belgesi
3- Ruhsat tezkeresi
bu evrak önemli
birde yasaklar ve cezaları var
SU ÜRÜNLERİ KANUNUNDA BULUNAN BAZI SUÇLAR VE CEZALARI AMATÖR (Sportif) AVCILIKTA
bu konu ile ilgili ayrıca konu açtım
eğer sarı belgeniz yoksa ticari teknelerle avlanma yapamazsınız arkadaşlar.sarı belgeleride il ve ilçelerdeki tarım ve köyişleri müdürlüklerinden değil sadece bölge tarım ve köyişleri müdürlüklerinden alabilirsiniz.ilçe ve il müdürlükleri sadece beyaz bir belge veriyor oda ticari teknelerde geçerli değil.sarı belgeyi egede izmirden alabilirsiniz
Bilgi ve paylaşımlar için teşekkür ederim. Konu gerçekten çok ciddi kesilen cezalarda öyle.
kazimarikan
28.04.10, 12:25
Selam arkadaslar
Başımızdan geçen bir olayı sizinde başınıza gelmesin diye sizlerle paylaşmak istedim. 1 Ay kadar önce Çanakkale sivrice-Sokakağzı bölgesinde 3 arkadaş tanıdığımız bir balıkçı abimiz ve onun teknesiyle balığa çıktık. Daha yeni avlanmaya başlamışken, sahil güvenliğe bağlı bir hücumbot yakınımıza demirledi. Hücumbottan inen bir zodiak bot bize yanaştı ve evraklarımızı kontrol etti. Hepimizinde amatör balıkçı kağıtlarımız vardı. Ancak balığa çıktığımız abimizin teknesi ticari bir tekne imiş. Ve bizim bu teknede bulunabilmemiz için sarı kağıt diye tabir edilen "Su ürünleri ruhsat tezkeresi" ne sahip olmamız gerekiyormuş. Bu evrak da bizde olmadığı için - bütün yakarışlarımıza rağmen - kişi başı 360 TL ceza yemekten kurtulamadık. Yanlış anlamadınız, teknede bulunan 3 arkadaş kişi başı 360 TL. Allahtan kayık sahibi balıkçı abimize ceza kesilmedi.
Bizim gibi amatör balıkçı arkadaşlarımızın bu cezayı yememesi için bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.
Bu arada sarı kağıdınızı da bulunduğunuz il veya ilçedeki Tarım ve köyişleri müdülüğüne sadece 35 TL ve nüfuz cüzdanınızın fotokopisi ile müracat ederek yarım gün içinde alabilirsiniz.
:):):):)
bu konuya dikkat çekilmeli denizin yasaları çok ağırdır.
tekne sahipleri içinde geçerli evraklar tam olmadımı tekne bile elden gider.:confused::confused:
2 Adet fotoğraf
Nüfus sureti
30 tl para
İşlem tamam:D
Karşılığında 5 yıl geçerli şöyle bir belge verecekler:)
http://img406.imageshack.us/img406/3315/1tezkerecopy.jpg
Uğur Arpacı
28.04.10, 14:22
Hatırlatma için çok teşekkürler birçok arkadaşımıza faydası dokunacaktır.:)
Açıklama yapan tüm arkadaşlara çok teşekkürler,burada yanlış bildiklerimizin doğrusunu öğreniyoruz, amatör balıkcı belgesi çıkartılması şart olmadığı halde neden ticari tekneler avında ısrarla aranıyor bunu çok merak ettim,bu konuda da bir açıklama yapılırsa çok iyi olur.
Açıklama yapan tüm arkadaşlara çok teşekkürler,burada yanlış bildiklerimizin doğrusunu öğreniyoruz, amatör balıkcı belgesi çıkartılması şart olmadığı halde neden ticari tekneler avında ısrarla aranıyor bunu çok merak ettim,bu konuda da bir açıklama yapılırsa çok iyi olur.
ticari teknede balık avlıyorsun abi yetmezmi
eğer sende o evrak olmazsa ticari teknede seninle ilgili evrak olması lazım
daha büyük cezası var tekneciye bildiğim kadarıyla
bu birazda denetlemeyi yapan komutanın insiyatifine bağlı.ama insan kaçakçılığının olduğu yerde bir önlem için sık yapılıyor bu günlerde.
aranan amatör balıkçı belgesi değil profesyonel balıkçı belgesi (sarı kağıt). amatörün zaten ticari tekneye binmei yasak
Sevgili balıkçı dostlar;
Bütün mesajları tek tek okudum sonrada bu konuyla ilgili olan tüm yönetmelik ve kanunları okudum.Sağolsun bütün arkadaşlar birşeyler söylemiş elbetteki hangisi ne kadar doğru veya değil ben bunun kararını verme makamı değilim ama hiçbir arkadaşımız şu yasaktır veya değildir derken bir kanun veya yönetmeliğe atıfta bulunmamış.Bildiğiniz gibi ülkemizde kanunlar ve yönetmelikler ,bakanlar kurulu kararları,kanun hükmünde kararnameler bunu uygulayanın şahsi yorumuyla bile değişebiliyor yada cezayı uygulayanın yorumuyla hakimin yada savcının yorumları farklı olabiliyor.Bu sebeple önce cezayı yiyen arkadaşlarımıza geçmiş olsun dedikten sonra onlara cezaya ilgili mahkemeye itiraz etmelerini öneriyorum.Daha sonrada bu konuda yazan arkadaşlarımızdan ilgili konuda cezayı gerektiren yasa , yönetmelik yada başka resmi bir karar biliyorlarsa bunu link yada ilgili kanun maddesini vererek yazarlarsa hepimize çok daha faydalı olacağı kanaatındayım.
Sevgili balıkçı dostlar;
Bütün mesajları tek tek okudum sonrada bu konuyla ilgili olan tüm yönetmelik ve kanunları okudum.Sağolsun bütün arkadaşlar birşeyler söylemiş elbetteki hangisi ne kadar doğru veya değil ben bunun kararını verme makamı değilim ama hiçbir arkadaşımız şu yasaktır veya değildir derken bir kanun veya yönetmeliğe atıfta bulunmamış.Bildiğiniz gibi ülkemizde kanunlar ve yönetmelikler ,bakanlar kurulu kararları,kanun hükmünde kararnameler bunu uygulayanın şahsi yorumuyla bile değişebiliyor yada cezayı uygulayanın yorumuyla hakimin yada savcının yorumları farklı olabiliyor.Bu sebeple önce cezayı yiyen arkadaşlarımıza geçmiş olsun dedikten sonra onlara cezaya ilgili mahkemeye itiraz etmelerini öneriyorum.Daha sonrada bu konuda yazan arkadaşlarımızdan ilgili konuda cezayı gerektiren yasa , yönetmelik yada başka resmi bir karar biliyorlarsa bunu link yada ilgili kanun maddesini vererek yazarlarsa hepimize çok daha faydalı olacağı kanaatındayım.
bu ceza işleminde belge olmadan ticari su ürünleri avcılığı yapılıyor değerlendirmesi yapılmış durumda. teknede bulunanların bu belgeyi edinmesi gerekiyor. ilgili mevzuat iyice incelenirse amatör balıkçılığın sadece özel teknelerde yaplabileceği görülür. Neyse konuyla ilgili kısa bir başlangıç bilgisi aşağıda. ilgili yönetmelik, genelge ve tebliğlerde daha açıklayıcı bilgileri bulmak mümkündür.
SU ÜRÜNLERİ KANUNU (1)
Kanun Numarası : 1380
Kabul Tarihi : 22/3/1971
Yayımlandğı R. Gazete : Tarih : 4/4/1971 Sayı : 13799
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 10 Sayfa : 2056
Md 3 Su ürünleri istihsalinde kullanılan gemiler için bunların sahip veya donatanları da, ayrıca ruhsat tezkeresi almakla mükelleftirler.
Cezalar:
Madde 36 – (Değişik : 22/7/2003 – 4950/7 md.)
Bu Kanundaki ve bu Kanuna göre çıkarılacak yönetmeliklerdeki yasak, sınırlama ve yükümlülüklere aykırı hareket edenlere verilecek cezalar aşağıda gösterilmiştir.
a) 3 üncü maddenin;
1. İkinci fıkrasına göre ruhsat tezkeresi almadan su ürünleri istihsal edenler ikiyüzelli milyon lira,
2. Üçüncü fıkrası gereğince, gemisi için ruhsat tezkeresi almayan gemi sahipleri veya donatanları bir milyar lira,
3. Beşinci fıkrası gereğince, ruhsat tezkerelerini ilgililere göstermeyenler ikiyüzelli milyon lira,
4. Altıncı fıkrası gereğince ruhsat tezkerelerini yetkili mercilere vize ettirmeden fıkrada gösterilen yerlerde su ürünleri istihsal edenler yüzelli milyon lira,
aranan amatör balıkçı belgesi değil profesyonel balıkçı belgesi (sarı kağıt). amatörün zaten ticari tekneye binmei yasak
Anlaşıldı, ticari balıkcı teknesi yasak, yoksa gezi tekneleride ticari sınıfında.
Anlaşıldı, ticari balıkcı teknesi yasak, yoksa gezi tekneleride ticari sınıfında.
onlarla ilgilide bir sıkıntı hatırlıyorum ama emin değilim nerde okudum tam neydi. ama onunla ilgili sahil güvenlik sorun yaratmıyor
iki yıl oldu ben de bu cezayı yiyenlerdenim,beyaz belge var dedik olmadı.Sarı olan olması gerekiyormuş,sonra gittik onu da aldık hem profesyonel hemde amatör balıkçıyız yani ,sorgusuz sualsiz.
iki yıl oldu ben de bu cezayı yiyenlerdenim,beyaz belge var dedik olmadı.Sarı olan olması gerekiyormuş,sonra gittik onu da aldık hem profesyonel hemde amatör balıkçıyız yani ,sorgusuz sualsiz.
Yani şimdi tuttuğun balığı satabilirsin, kimsenin laf söylemeye hakkı yok.
Peki en uyduruk sandalda bile evrak lazımken JETSKİ kiralayarak tam gaz gidenden ne istenir ? . Bildiğim kadarı ile KOCAMAN HİÇ.
çılgınbalıkçı
04.05.10, 20:55
Peki en uyduruk sandalda bile evrak lazımken JETSKİ kiralayarak tam gaz gidenden ne istenir ? . Bildiğim kadarı ile KOCAMAN HİÇ.
abicim jetski ye kim biner ::)
ya hacı ,yada hoca:D:D:D
balıkçının ne işi var jette:D
Uğur Arpacı
04.05.10, 20:57
Yani şimdi tuttuğun balığı satabilirsin, kimsenin laf söylemeye hakkı yok.
Biz amatörler hiç bir şekilde yakaladığımız balığı satamıyoruz eğer satacaksak amatörlükle ne ilişkimiz varki...;)
Dostlar herkese selamlar.
Bu konuyla ilgili çok uzun süredir araştırma yapmaktayım,amatör balıkçı olmama ve bugüne kadar bir tane bile balık satmamış olmama rağmen elimde ticari(plakalı)6 mt boyunda bir tekne var.Sezon boyunca denizde kaldığı süre 4 ayı geçmez asla ve asla ağ veya benzeri bir takım üstünde olmaz,ama ticari görüktüğü için Sahil Güvenliğin istediği evrakta bitmez:)İşin kötüsü Ticari tekne sahiplerinin Sarı Kağıt almasıyla iş bitmiyor,bu tekne sahiplerinin kursa giderek birde GEMİ ADAMI kağdı ve sertifikaları almaları gerekiyor.Bu kurslarıda özel yerler veriyor ve daha bugün sordum kursun bitmiş maliyeti 1.000 tl yi buluyor.
Ticari bir teknede avlanacaksanız ,arkadaşlarında dedği gibi mutlaka sarı kağıdızı olsun dostlar.Bu arada şunuda belirtmektede fayda var kesilen cezalar mutlaka yasaya ve kanuna uygundur ama ceza tutarlarında,enazından burda gördüğüm kadarıyla,farklılıklar oluyor ve cezalar gerçekten çok ağır.Örnek teşkil etmesi için yazıyorum daha bir hafta önce Gemi Adamı belgesi olmadığı için burda 5.50 mt bir tekneye 1,500 tl ceza kesildi.
Herkese rastgele.
Sevgili Balıkçı Dostlar;
Uzun süredir giremediğim için yazdığım mesaja gelen cevapları ancak okudum ve konuyu yani su ürünleri kanununu tekrar inceledim.Lakerda nickiyle yazan arkadaşımızın bildirdiği kanunuda dikkatle inceledim ve ceza kesilmesi konusunda tam tersi bir sonuca vardım ve konuyu avukat olan arkadaşımla paylaştığımda ortaya şu çıktı buradaki esas konu ticari ruhsata sahip olmayana ceza kesilmesi değil asıl konu kanunu komple incelediğinizde ceza konusu olarak su ürünleri istihsal eden müstahsil den bahsetmektedir.
Cezaya isnat eden madde 3 aynen şöyle demektedir:
Madde 3 - Su ürünleri istihsalini bir nizama bağlamak maksadıyle (Su ürünleri ruhsat tezkeresi) ihdas olunmuştur.
Su ürünleri müstahsili gerçek kişiler kendileri için ve tüzel kişiler, tüzel kişilikleri adına ruhsat tezkeresi almak zorundadırlar.
Su ürünleri istihsalinde kullanılan gemiler için bunların sahip veya donatanları da, ayrıca ruhsat tezkeresi almakla mükelleftirler.
Ruhsat tezkereleri ilgili dairelerin mütalaası alınmak suretiyle valiliklerce verilir.
Ruhsat tezkerelerinin talep vukuunda ilgililere gösterilmesi mecburidir.
Orman bölgelerinde veya sulama tesislerinin bulunduğu sularda su ürünleri istihsal edecek müstahsiller, ruhsat tezkerelerini mahalli orman ve Devlet Su İşleri Teşkilatına önceden vize ettirmeye mecburdurlar.
(Değişik fıkra: 15/05/1986 - 3288/2 md.) Ticari amaç dışı veya spor maksadıyla yasak olmayan bölgelerde ufak vasıtalarla su ürünleri istihsal edecek Türkler ve yabancılar ruhsat tezkeresi almak zorunda
değildir. Bunların avlanma usul ve esasları ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir.
Ruhsat tezkerelerinin verilme tarzı, şekil ve muhteviyatı ile müddeti ve yenilenmesine ait esaslar bir yönetmelikle tespit olunur. Bu maddedeki tezkereler (hiçbir harç ve resim alınmaksızın) verilir.
Denizde can ve mal koruma hakkındaki 4922 sayılı Kanun ile buna müteferri tüzük ve yönetmelik hükümleri saklıdır.
Teknede amatör balıkçılık yapan arkadaşlar müstahsil değillerdir yani bu işi ticari olarak yapmamaktadırlar.Bu avlanma işi onlar için devamlı yaptıkları bir iş bir üretim değildirsadece amatör bir zevktir.Oysa teknedeki arkadaşların işi balık yakalayıp bunu satmak değilse yaptıkları sadece ticari bir deniz aracında amatör balıkçılık yapmaktır bu ispatlandığı taktirde kesilen cezaların usulsuzlükten iptal olması geektiğini söyledi ama teknecinin yaptığının asli suçu oluşturduğunu ve onun kesinlikle ceza alacağını belitti.Kısacası konu ticari bir deniz aracında kendi işi ve mesleği bu olmadan ve bu işi devamlı yapmadığını kanıtlamak süretiyle amatör balıkçılık yapma konusudur.Unutmayalımki ülkemizde hakkına sahip çıkmayanın hakkına kimse sahip çıkmaz.Size hatalı bir trafik cezası kesildiğinde bunun hatalı olduğuna yanlış kesildiğine dair mahkemeye itirazda bulunmazsanız o cezayı kimse sizin adınıza affetmez.
Burada yazdıklarım tamamen kendi ve danıştığım avukat arkadaşımın fikri olup kesin böyledir veya değildir diyeceğim şeyler değildir.Ama birçok konuda saçma ve konuyu yeterince bilmemekten kaynaklanan ceza kesici yetkisi olanların olduğu ülkemizde hepimiz biliyoruzki denizde özel teknelerde amatör avlanma belgesi soran yetkililer vardır.Almanın kanunen gerekli olmadığı belgeyi soranların başka cezalardada hata yapma olasılığı vardır.Tüm balık dostlarına sevgi ve saygılar.
ergunsirin
03.06.10, 15:36
Selam arkadaslar
izniniz ile bir şeyde ben eklemek istiyorum:
bundan taribi 2 ay kadar önce saat 03 sıralarında gümüldürde avlanırken gece karanlığının içinden gelen güçlü bir motor sesi ile birlikte yapılan anons ile sahil güvenlik botuna çağrıldık.
bota yanaştığımızda bot komutanı iyi geceler dileğinden sonra, beyler sizlerin sadece hüviyetlerinizi görmek istiyorum dedi maalesef 5 kişi idik sadece 3 kişide hüviyet çıktı tamamımızın avlanma belgeleri olmasına rağmen bence büyük hüsnüniyet gösterip bizi karaya kadar takip ederek karaya çıkardı o arada tam balığın üzerinde idik 6 adet çipra çekmiş idik avın bozulduğunamı günün mahvolduğuna mı yanarsın.
benden tavsiye lütfen nüfüslarınızı yanınızda bulundurun
sevgilerimle
turgay izmirli
03.06.10, 17:51
Sevgili Balıkçı Dostlar;
Uzun süredir giremediğim için yazdığım mesaja gelen cevapları ancak okudum ve konuyu yani su ürünleri kanununu tekrar inceledim.Lakerda nickiyle yazan arkadaşımızın bildirdiği kanunuda dikkatle inceledim ve ceza kesilmesi konusunda tam tersi bir sonuca vardım ve konuyu avukat olan arkadaşımla paylaştığımda ortaya şu çıktı buradaki esas konu ticari ruhsata sahip olmayana ceza kesilmesi değil asıl konu kanunu komple incelediğinizde ceza konusu olarak su ürünleri istihsal eden müstahsil den bahsetmektedir.
Cezaya isnat eden madde 3 aynen şöyle demektedir:
Madde 3 - Su ürünleri istihsalini bir nizama bağlamak maksadıyle (Su ürünleri ruhsat tezkeresi) ihdas olunmuştur.
Su ürünleri müstahsili gerçek kişiler kendileri için ve tüzel kişiler, tüzel kişilikleri adına ruhsat tezkeresi almak zorundadırlar.
Su ürünleri istihsalinde kullanılan gemiler için bunların sahip veya donatanları da, ayrıca ruhsat tezkeresi almakla mükelleftirler.
Ruhsat tezkereleri ilgili dairelerin mütalaası alınmak suretiyle valiliklerce verilir.
Ruhsat tezkerelerinin talep vukuunda ilgililere gösterilmesi mecburidir.
Orman bölgelerinde veya sulama tesislerinin bulunduğu sularda su ürünleri istihsal edecek müstahsiller, ruhsat tezkerelerini mahalli orman ve Devlet Su İşleri Teşkilatına önceden vize ettirmeye mecburdurlar.
(Değişik fıkra: 15/05/1986 - 3288/2 md.) Ticari amaç dışı veya spor maksadıyla yasak olmayan bölgelerde ufak vasıtalarla su ürünleri istihsal edecek Türkler ve yabancılar ruhsat tezkeresi almak zorunda
değildir. Bunların avlanma usul ve esasları ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir.
Ruhsat tezkerelerinin verilme tarzı, şekil ve muhteviyatı ile müddeti ve yenilenmesine ait esaslar bir yönetmelikle tespit olunur. Bu maddedeki tezkereler (hiçbir harç ve resim alınmaksızın) verilir.
Denizde can ve mal koruma hakkındaki 4922 sayılı Kanun ile buna müteferri tüzük ve yönetmelik hükümleri saklıdır.
Teknede amatör balıkçılık yapan arkadaşlar müstahsil değillerdir yani bu işi ticari olarak yapmamaktadırlar.Bu avlanma işi onlar için devamlı yaptıkları bir iş bir üretim değildirsadece amatör bir zevktir.Oysa teknedeki arkadaşların işi balık yakalayıp bunu satmak değilse yaptıkları sadece ticari bir deniz aracında amatör balıkçılık yapmaktır bu ispatlandığı taktirde kesilen cezaların usulsuzlükten iptal olması geektiğini söyledi ama teknecinin yaptığının asli suçu oluşturduğunu ve onun kesinlikle ceza alacağını belitti.Kısacası konu ticari bir deniz aracında kendi işi ve mesleği bu olmadan ve bu işi devamlı yapmadığını kanıtlamak süretiyle amatör balıkçılık yapma konusudur.Unutmayalımki ülkemizde hakkına sahip çıkmayanın hakkına kimse sahip çıkmaz.Size hatalı bir trafik cezası kesildiğinde bunun hatalı olduğuna yanlış kesildiğine dair mahkemeye itirazda bulunmazsanız o cezayı kimse sizin adınıza affetmez.
Burada yazdıklarım tamamen kendi ve danıştığım avukat arkadaşımın fikri olup kesin böyledir veya değildir diyeceğim şeyler değildir.Ama birçok konuda saçma ve konuyu yeterince bilmemekten kaynaklanan ceza kesici yetkisi olanların olduğu ülkemizde hepimiz biliyoruzki denizde özel teknelerde amatör avlanma belgesi soran yetkililer vardır.Almanın kanunen gerekli olmadığı belgeyi soranların başka cezalardada hata yapma olasılığı vardır.Tüm balık dostlarına sevgi ve saygılar.
aydın abi size bir sorum olacak bu anlattığımızın tam tersi biz botlayız yanımızdaki arkadaşlarda sarı belge var sahil güvenliğin kontrolünde ceza kesilirmi bu arkadaşlara
:D bizlerde bu konudan muzdarip olduk.onedenle istedikleri sarı belgeyi çıkarttık. onlar rahat, bizler rahat.herkese tavsiye ederim.şimdi 5 yıl rahatız. umarım sizde rahat edersiniz.
turgay izmirli
03.06.10, 18:15
ömer abi sarı belge gerçek kişiler için verilen ruhsat teskeresi bu belgeyle botla ava çıkılır yani öylemi
:Distedigin yerde istedigin ebatta tekne ile av yapabilirsin kardeşim.ama burası benim ülkem.her an birşeyler olabilir.çünki zevatlar ın amacı ceza yazmak.kazaları önlemek degil.şimdilik rahatsın.
turgay izmirli
03.06.10, 18:27
eyvallah abi kal sağlıcakla:)
ergunsirin
12.06.10, 11:19
abicim jetski ye kim biner ::)
ya hacı ,yada hoca:D:D:D
balıkçının ne işi var jette:D
bravo dostum .
ağzına sağlık çok güzel bir konuya değindin.
üstelik buaraçlar insanların yüzmek için denizde olduğu kısımlarda dahi rahatça dolaşıyorlar dur diyen yok.
en ufak eksikliğimizde dahi müsammaha görmeyip;ya ceza yada denizden çık cezası alıyoruz.
ilginç :(
vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.